GECOAT BETON

Naast hout kunnen ook veel andere materialen toegepast worden in de tuin. ieder materiaal heeft zijn eigenschappen, voor, en nadelen. Net als hout heeft ook beton een onweerstaanbare charme die extra duurzaamheid en een robuuste uitstraling met zich mee brengt. Ontdek hieronder wat u van beton kunt verwachten!

Beton is een totaal ander product dan hout, maar heeft ook bepaalde ‘natuurlijke’ eigenschappen die ten onrechte kunnen worden gezien als slechte kwaliteit.

Waterbestendig

De mooiste betontegels gecoat of geïmpregneerd. Vaak is er verwarring over deze betontegels. Er is een verschil tussen betontegels met een geïmpregneerde deklaag en betontegels met een coating.
Bij gecoate betontegels is de bovenzijde van de tegel geheel verdicht door de coating. Er ligt dus een laagje op, hierdoor  is het beton dus geheel waterbestendig.

Makkelijk schoon te houden.

Betontegels met een gecoate deklaag is een sierbestrating waarvan in de bovenste laag van de tegel met een coating is verwerkt. Dit zorgt ervoor dat de groene aanslag niet aan de tegels hecht. Hierdoor zijn deze betontegels makkelijker schoon te houden dan betontegels zonder deze impregnatie of coating.

Schadegevoellig

Betonproducten zijn tijdens de verwerking schadegevoelig. het is bijna niet te voorkomen om tijdens transport of plaatsing van betonproducten kleine beschadigingen of scheurtjes op het materiaal komen.

 

Deze beschadigingen en scheuren hebben geen invloed op de constructiesterkte van het materiaal. En omdat dit bij het product en zijn toepassing hoort maakt het niet uit.

Gewicht

Betonproducten wegen erg veel. Dit heeft nadelen bij het vervoer en de plaatsing van de producten, daarom wordt aangeraden deze producten altijd met minimaal twee personen te verwerken.

Roest

Het kan voorkomen dat er aan de zijkanten van de betonpaal of onderplaat bruine roestplekjes zichtbaar worden. Dit is oer en komt voor in de grondstof waar het beton van geproduceerd wordt.

 

Dit is een natuurlijke producteigenschap waar tegen geen garantie gegeven kan worden. Door het betonproduct te coaten kan dit voorkomen of weggewerkt worden.

Kalk uitslag

Witte kalkuitslag in beton komt door de reactie tussen cement en water waardoor het beton gevormd wordt. Als er vocht aanwezig is op het beton voordat de poriën volledig dicht zijn, ontstaat er kalk.

 

Na verloop van tijd zullen kalkvlekken echter wegtrekken en krijg het beton een gelijkmatigere kleur.

 

U kunt het beton bewerken met verdund zoutzuur, dit is echter slecht voor het milieu en zorgt zelden voor een volledig egale kleur.

Verkleuring

Betonproducten in de kleur antraciet kunnen in de loop van de tijd lichter worden, doordat de kleurstoffen uit het beton wegtrekken.

 

Door het aanbrengen van een betoncoating kan de donkere kleur behouden worden.

Kalk uitslag

Witte kalkuitslag in beton komt door de reactie tussen cement en water waardoor het beton gevormd wordt. Als er vocht aanwezig is op het beton voordat de poriën volledig dicht zijn, ontstaat er kalk.

 

Na verloop van tijd zullen kalkvlekken echter wegtrekken en krijg het beton een gelijkmatigere kleur.

 

U kunt het beton bewerken met verdund zoutzuur, dit is echter slecht voor het milieu en zorgt zelden voor een volledig egale kleur.

Groene aanslag

Groene aanslag, ofwel algen komen vooral voor op lichtgrijs beton. In het najaar en bij vochtig weer kan beton groen worden door algen aanslag.

 

De groene aanslag kunt u het beste verwijderen met een groene aanslag reiniger welke te koop is bij iedere vakwinkel

 

Om groene aanslag op betonproducten te voorkomen kunt u deze voorzien van een betoncoating

Schutting of Hekwerk

Beton wordt veel toegepast als schutting of tuinhek. hierbij wordt veelal een betonnen paal toegepast in combinatie met een betonnen onderplaat waarop een houten tuinscherm rust. Ook kan een schutting volledig uit beton worden opgetrokken.

 

Let hierbij altijd op dat de onderplaten van een schutting niet als grondkering toegepast kunnen worden, de gronddruk is te hoog voor de platen waardoor deze kunnen scheuren of breken.

Tuinhuis

Betonpalen en onderplaten worden ook toegepast als staander en fundering voor tuinhuizen. Beton en hout blijken hierbij een ijzersterke combinatie te zijn.

Bestrating

De meeste bestrating is van beton. Meer informatie over betonnen bestrating kunt u op deze website vinden bij ‘ontdek betonbestrating

Coating

Betonproducten kunnen na montage netjes afgewerkt worden met een speciale beton coating. Met deze coating breng je niet alleen kleur aan op de paal maar je werkt ook kleine beschadigingen eenvoudig weg.

 

verder voorkomt de coating; groene aanslag, roestvlekken door oer en kalkuitslag daarnaast is vocht en schimmelwerend.

 

coating is transparant, antraciet, wit, bruin of groen.

Plaatsing

Beton als tuinafscheiding is erg robuust en trotseert met de juiste plaatsing iedere storm. Er wordt geadviseerd om de betonpalen van een betonschutting of hout- betonschutting altijd in betonmortel of snelbeton te plaatsen voor extra stevigheid.

Gewicht

Betonproducten wegen erg veel. Dit heeft nadelen bij het vervoer en de plaatsing van de producten, daarom wordt aangeraden deze producten altijd met minimaal twee personen te verwerken.

Algemeen

Beton

Om een product van hout stevig neer te zetten wordt vaak beton gebruikt als deel van de constructie. Maar beton kan natuurlijk ook gebruikt worden als hoofdmateriaal voor bijvoorbeeld afscheiding van een tuin.

Beton is een totaal ander product dan hout, maar heeft ook bepaalde eigenschappen die ten onrechte kunnen worden gezien als slechte kwaliteit.

 

Gewapend beton

Betonproducten zijn meestal ‘gewapend’. Dat wil zeggen dat er wapeningsstaal in verwerkt is om het product zo stevig mogelijk te maken. Door het gebruik van dit staal, kunnen er kleine scheuren te zien zijn. Dit heeft echter geen invloed op de stevigheid van het beton, omdat het wapeningsstaal ervoor zorgt dat het geheel stevig genoeg blijft voor gebruik.

 

Kleurverschil en kalk

Betonproducten met een antracietkleur kunnen in de loop van de tijd lichter worden, doordat de kleurstoffen uit het beton wegtrekken. Door het aanbrengen van een betoncoating eens in de 2 à 3 jaar kan donkere kleur behouden worden.

Een andere eigenschap die vaak voorkomt bij beton is witte kalkuitslag. Dit komt door de reactie cement en water waardoor het beton gevormd wordt. Als er vocht aanwezig is op het beton voordat de poriën volledig dicht zijn, ontstaat er kalk. Na verloop van tijd zullen kalkvlekken echter wegtrekken en krijg het beton een gelijkmatigere kleur. Soms wordt het advies gegeven om het beton te bewerken met verdund zoutzuur, dit is echter zeer slecht voor het milieu en zorgt zelden voor een volledig egale kleur.