Hout Kunststof Composiet

Hout kunststof composiet leeft, net als hout. Composiet krimpt en zet uit, maar het mag niet scheuren of kromtrekken. Composiet heeft een bepaalde uitstraling of charme die de gekozen kleur met zich mee brengt. Heeft u een composiet product op het oog? Ontdek hier wat u van een composiet terras of tuinafscheiding kunt verwachten!

Indien u de beschreven kwaliteit of eigenschappen van hout kunststof composiet onoverkomelijk vindt, raden wij u aan om een ander soort materiaal te kiezen. 

Onderhoudsvrij

Hout kunststof composiet is eenvoudig schoon te houden en behoeft geen onderhoud. Mocht reiniging nodig zijn dan kan dit eenvoudig met een composiet cleaner of hogedrukspuit.

Duurzaam

Goede kwaliteit hout kunststof composiet is, in tegenstelling tot veel houtsoorten, niet onderhevig aan rot, barsten, splinteren en kromtrekken.

Toepassingen

Hout kunststof composiet is dankzij zijn duurzaamheid geschikt voor toepassing als vlonderplank of schutting in de tuin, bij het water, op dakterrassen en in openbare ruimtes.

Uitstraling

Hout kunststof composiet is in veel verschillende kleuren, uitstralingen, breedtes beschikbaar. Het is prachtig te combineren met hout, beton of andere tuinmaterialen.

Montage

Hout kunststof composiet is niet eenvoudig te verwerken. een beschadiging is snel gemaakt.

Bij de montage dient er met precisie en voorzichtigheid gewerkt te worden. Als het eenmaal gemonteerd is dan gebeurt er weinig meer mee.

Montage & Garantie

Lees voor de montage eerst aandachtig de montagehandleiding door en volg alle adviezen goed op.

De garantie op Hout Kunststof composiet staat of valt namelijk met de juiste toepassing van het materiaal. Raadpleeg bij twijfel altijd de leverancier of fabrikant.

Kras gevoelig

Hout kunststof composiet is kras gevoelig, een oppervlakkige of diepe kras is voor het zicht weg te werken door het materiaal in de lengterichting te schuren met een licht schuur papier.

Bedenk hierbij altijd dat HKC een buiten toepassing heeft en kleine beschadigingen of krasjes mogen voorkomen.

Temperatuur

Hout kunststof composiet dient altijd goed te kunnen door luchten, dit geldt vooral voor holle planken. Frisse lucht zorgt in de zomer voor temperatuur- en vochtregulatie en voorkomt bevriezing in de winter.

Voor massieve planken is alleen beluchting van onder en boven noodzakelijk.

Verkleuring

Hout kunststof composiet verkleurd licht, daarna blijft het kleurvast. er kunnen zich onderlinge kleurverschillen voordoen maar deze trekken onder invloed van zon en regen snel weg.

Kleurverschillen tussen oud en nieuw composiet trekken onder weersinvloeden uiteindelijk naar elkaar toe.

Vocht & Neerslag

composiet vlonderplanken met beluchting nat geregend

Hout kunststof composiet is water- en vochtbestendig. het is echter wel van belang dat de afwatering goed is.

Bijvoorbeeld een terras dient altijd onder afschot te liggen zodat vocht snel weg kan. Dit om kromtrekken onder invloed van hevige temperatuurverschillen te voorkomen.

Onder invloed van vocht kunnen zich in nieuw hout kunststof composiet ook vlekken tonen, deze vlekken zullen na verloop van tijd vanzelf weg trekken.

Warmte & Zon

composiet vlonderplanken met beluchting nat geregend

Hout kunststof composiet kan in de zon behoorlijk warm worden, vooral de donkere kleuren absorberen veel warmte van het zonlicht. Als het materiaal warmer wordt zal het ook altijd uitzetten.

Tuinafscheidingen kunnen in het felle zonlicht bol trekken, dit is een normaal verschijnsel gezien de temperatuur verschillen aan beide zijden van de schutting. tot op zekere hoogte mag dit voorkomen. bij twijfel hierover kunt u altijd contact opnemen met uw leverancier.

De uitzettingscoëfficient van het materiaal is merk en type afhankelijk en is vaak terug te vinden in de montagehandleiding, houdt hiermee dus rekening bij de montage.

Gladheid

Hout kunststof composiet wordt minder snel glad dan hout, sommige terrasplanken worden zelfs stroever als deze vochtig worden. Hierbij is het wel belangrijk dat het materiaal regelmatig gereinigd wordt, zodat algen e.d. geen invloed kunnen hebben op het oppervlak van het materiaal.

Tuinafscheiding

Hout kunststof composiet wordt veelvuldig toegepast als tuinafscheiding. Kwalitatief HKC wordt toegepast in combinatie met aluminium of voorzien van een stalen binnenkern. Dit wordt gedaan omdat de constructieve sterkte van het HKC zelf erg laag is. Staal of Aluminium verstevigen dit materiaal zodat het een stevig en duurzaam geheel wordt.

Terras

Hout kunststof composiet terrasplanken zijn toepasbaar op dakterras, tuinterras of balkon

Vlonder bij het water

Hout kunststof composiet terrasplanken zijn toepasbaar bij zoet, zout en chloorwater.

Oppervlak

kras in hout kunststof composiet

Het oppervlak van Hout kunststof composiet is in de lengterichting geschuurd. dit zorgt voor de matte uitstraling van het product. deze geschuurde oppervlakte is kras gevoelig, een oppervlakkige of diepe kras is voor het zicht weg te werken door het materiaal in de lengterichting te schuren met een licht schuur papier.

Bedenk hierbij altijd dat HKC een buiten toepassing heeft en kleine beschadigingen of krasjes mogen voorkomen.

Vlekken

vochtvlekken in composiet

Onder invloed van vocht kunnen zich in nieuw hout kunststof composiet ook vlekken tonen. Deze vlekken zijn het gevolg van uitlogende stoffen die zich in het composiet bevinden. Deze vlekken zullen na verloop van tijd, vooral bij regen, vanzelf weg trekken.

Vlekken

Op nieuw hout kunststof composiet kunnen donkere of afwijkende vlekken voorkomen. Deze vlekken komen tijdens de productie in het materiaal. Deze vlekken zullen na verloop van tijd, vooral bij regen, vanzelf weg trekken.

Op nieuw hout kunststof composiet kunnen ook witte ‘talk’ vlekken voorkomen. Ook deze vlekken zullen na verloop van tijd, vooral bij regen, vanzelf weg trekken.

Montage tuinafscheidingen

composiet schutting

Op Hout Kunststof Composiet tuinafscheidingen krijgt u altijd garantie indien u deze volgens de opbouw handleiding monteert. Deze handleidingen kunt u verkrijgen via de leverancier of fabrikant van de producten.

 

Plaats composiet of aluminium palen die u in de grond zet altijd in beton.

 

Zorg ervoor dat composiet tuinafscheidingen altijd los van de grond hangen, eventueel kunt u de tussenruimte opvullen met een betonband.

Montage vlonderplanken

Veludeck antraciet composiet vlonderplanken 2,1x25cm vlonder maken

Hout Kunststof Composiet vlonderplanken worden veelal gemonteerd met RVS clips. deze clips zijn na montage bijna niet zichtbaar omdat deze in de sponning van de terrasplank bevestigd zitten.

 

Houdt u zich bij de montage van Hout Kunststof Composiet vlonderplanken strikt aan de montagehandleiding van de fabrikant.

 

Bevestig Hout Kunststof Composiet vlonderplanken alleen met Roest Vast Stalen bevestigingsmaterialen.

 

Plaats Hout Kunststof Composiet vlonderplanken altijd onder afschot zodat vocht en neerslag snel weg kan trekken. Dit om kromtrekken onder invloed van hevige temperatuurverschillen te voorkomen.