Azobé

HOUT LEEFT; SOMS ONTSTAAN ER SPLETEN OF TREKT HET WAT KROM, MAAR DIT MATERIAAL ZAL NOOIT UIT DE TIJD RAKEN.

Wat de ene ziet als beperking, maakt dat hout voor de ander een onweerstaanbare charme heeft. Ontdek hier wat u van Azobé kunt verwachten. Indien u de beschreven kwaliteit van de houtsoort onoverkomelijk vindt, raden wij u aan om een ander soort materiaal te kiezen.

Duurzaamheidsklasse I

Azobé hout heeft  een duurzaamheidsklasse van I dit betekend dat dit hout een levensduur heeft van +/- 25 jaar. Azobé hout is een van de meest duurzame houtsoorten die er zijn.

Uitstraling

Azobé hout heeft een prachtige warm rode uitstraling.

Geschikt voor waterconstructies

Azobé is door zijn hardheid bijzonder geschikt voor het gebruik in water en grond. Hoge stoot en wrijvingsweerstand.

Een harde houtsoort

Azobé kan moeilijk te verwerken zijn door zijn grote hardheid.

Schimmel

Komt nauwelijks voor, indien er schimmel op hardhout zit, is dit eenvoudig af te vegen zodra het is opgedroogd.

Vergrijzing

Onbehandeld Azobé hout wordt langzamerhand grijzer. Deze houtsoort bevat kleurstoffen die het hout de specifieke kleur geven. Daarnaast bevat dit hout ook verschillende stoffen die meer of minder verteerbaar zijn. Doormiddel van erosie slijten de zachten delen van het hout doormiddel van wind en neerslag weg. De buitenlaag van het hout vergrijst langzamerhand door deze erosie en de uitwerking van zonlicht

Kromtrekken

Hoe dikker het hout hoe beter het beschermt is tegen kromtrekken

Scheuren

Azobé hout droogt snel en gemakkelijk met weinig scheuren en vervorming

Binnen

Binnenshuis kan Azobé hout gebruikt worden voor bv een tafel.

Buiten

Buitenshuis is Azobé hout breed te gebruiken.

Behandelen

Als u de vergrijzing van hout tegen wilt gaan kunt u het hout behandelen. Dit kunt u doen met UV beschermingsolie, beits of andere middelen.

Scherpe matrialen

Azobé is een harde houtsoort. Bij de verwerking is daarom scherp gereedschap nodig. Het is wel nodig om het hout voor te boren, dit vergemakkelijkt het bewerkingsproces.

RVS Matrialen

Ondanks de hardheid van het hout is Azobé machinaal goed te bewerken. Mocht uw willen schroeven in Azobé dan moet u wel voorboren en het liefst gebruik maken van RVS schroeven of spijkers, ijzer zal namelijk vaak corroderen wanneer het in contact met Azobé.

Kenmerken

 • Duurzaamheidsklasse: I
 • Sterkteklasse: K70
 • Volumieke massa: (940-)1060 (-1100) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1100-1300 kg/m3.
 • Kleur: Rood/Bruin
 • Draad: Meestal kruisdraad
 • Werken: Groot
 • Drogen: Zeer langzaam. Het is aan te bevelen de kopse einden te beschermen tegen eindscheuren. Ook lengtescheuren kunnen snel ontstaan. Tijdens het drogen is azobé meestal onderhevig aan vervorming (in het bijzonder geldt dit voor hout in dunne afmetingen). Gezien de toepassingen van azobé zal het drogen vaak \in het werk\ plaatsvinden, waardoor bij onvoldoende aandacht bovenstaande problemen kunnen optreden.
 • Hardheid:
 • Botanische naam; Lophira alata Banks ex Gaertn.f. (= L. procera A. Chev.).
 • Kwaliteitseisen: Voor azobé is in 1983 een Nederlandse norm verschenen in de serie Kwaliteitseisen voor hout (KVH 1980), NEN 5480 Houtsoort azobé.Azobé staat genoemd in de Nederlandse praktijkrichtlijn NPR5493:1999, Kwaliteitsrichtlijnen voor loofhout in waterbouwkundige werken.
 • Familie: Ochnaceae