Douglas

Hout leeft; soms ontstaan er spleten of trekt het wat krom, maar dit materiaal zal nooit uit de tijd raken. 

Wat de ene ziet als beperking, maakt dat hout voor de ander een onweerstaanbare charme heeft. Ontdek hier wat u van Douglas kunt verwachten. Indien u de beschreven kwaliteit van de houtsoort onoverkomelijk vindt, raden wij u aan om een ander soort materiaal te kiezen.

Duurzaamheidsklasse III

Douglas is een duurzame houtsoort die onbehandeld ongeveer 10 tot 15 jaar meegaat.

Rustieke uitstraling

Douglas staat bekend om zijn rustieke uitstraling met roze achtige tint die langzaam vergrijsd.

Een uniek alternatief

Alhoewel Douglas in Nederland nog niet zo bekend is, is het een mooi alternatief voor eiken- en grenenhout.

Kromtrekken

Douglas is vaak in lange lengtes verkrijgbaar. Het kan voorkomen dat planken wat kromtrekken of torderen, maar ook dit hout kan nog prima verwerkt worden.

Vlekken en strepen

Door staalbanden die tijdens vervoer om het hout zaten of de vorken van een heftruck kunnen er zwarte plekken of strepen op het hout komen. Dit is een natuurlijke reactie van looizuur wat van nature in het hout zit. Tijdens de groei beschermt looizuur de boom tegen schade door insecten en bacteriën. Als het in aanraking komt met staal veroorzaakt het vlekken. De vlekken kunnen eenvoudig weggehaald worden met ontweringswater of oxaalzuur.

Harshoudend

Douglas is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes of streepjes op het geschaafde oppervlak zichtbaar zijn. Ook komen, volgens de groeiringen verlopende, met hars gevulde holten (zogenaamde harszakken) voor.

Vergrijzing

Onbehandeld word Douglas als het voor toepassing buiten wordt gebruikt steeds grijzer. Deze houtsoort bevat kleurstoffen die het hout de specifieke kleur geven. Daarnaast bevat dit hout ook verschillende stoffen die meer of minder verteerbaar zijn. Doormiddel van erosie slijten de zachten delen van het hout door middel van wind en neerslag weg. De buitenlaag van het hout vergrijst langzamerhand door werking van zonlicht en erosie.Dit natuurlijke proces vinden sommigen mooi, maar anderen juist niet.

Scheuren

Blank hout heeft een robuuste en authentieke uitstraling. Doordat het hout niet behandeld is, kan het wat sneller scheuren en ruwe plekken hebben. Dat heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout.

Schimmel

Het hout wordt op een natuurlijke manier gedroogd. Dat zorgt ervoor dat er soms wat schimmel op het hout zit. De schimmel is echter oppervlakkig en kan er eenvoudig afgewassen worden of verdwijnt vanzelf als er regen op het hout komt.

Houtrot

Naast al deze eigenschappen kan hout ook gaan rotten. Daarom is het advies om onbehandeld hout buiten niet in contact te laten komen met de grond. Kan dit niet voorkomen worden, dan is het een optie om het deel dat in de grond komt te staan, te behandelen met teer, te voorzien van een ‘postsaver’ of anderszins te behandelen tegen houtrot.

Buiten

Vaak wordt Douglas buitenshuis gebruikt voor overkappingen en schuttingen.

Binnen

Binnenshuis is het ook een mooi materiaal voor bijvoorbeeld een tafel.

Behandelen tegen vergrijzing

Om vergrijzing te voorkomen, kan het hout behandeld worden met UV Beschermingsolie, beits of andere middelen. Zo blijft de roze-achtige kleur behouden en is het materiaal beschermd tegen vergrijzen.

Geïmpregneerd Douglas hout

Geïmpregneerd Douglas is goed beschermd tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. Geïmpregneerd hout heeft een groenige tuinhout-kleur.Uiteraard kunt u geïmpregneerd hout ook gewoon schilderen. Geïmpregneerd hout gaat in zijn algemeenheid 3..4 keer langer mee dan niet-geimpregneerd hout.

Scherpe materialen

Douglas is een harde houtsoort. Bij de verwerking is daarom scherp gereedschap nodig. Het is wel nodig om het hout voor te boren, dit vergemakkelijkt het bewerkingsproces.

RVS materialen

Voor bevestiging zijn roestvrij stalen schroeven nodig. Het looizuur in het hout kan anders vlekken veroorzaken als het in contact komt met staal dat niet roestvast is.

Kenmerken

 • Duurzaamheidsklasse: III
 • Sterkteklasse: C18 en C22
 • Kleur: Geelrood tot geelbruin met roze gloed.
 • Draad: Recht. Soms ook spiraalgroei en golvende draad.
 • Werken:De bewerking met handgereedschappen is niet eenvoudig. Machinale bewerking levert weinig moeilijkheden op, mits scherp gereedschap wordt gebruikt.
 • Drogen:Het hout droogt snel zonder veel neiging tot scheuren en vervorming. Kwasten gaan gauw los zitten en hebben de neiging om te splijten. Douglas heeft een hoog harsgehalte en is bestemd voor toepassingen binnenshuis waarbij het van een oppervlak-afwerking wordt voorzien. Het kan het best versneld worden gedroogd. De overtollige hars wordt zo automatisch verwijderd, hetgeen voor sommige toepassingen noodzakelijk is. Het drogen van zwaardere maten van 80 mm en dikker is doorgaans moeilijker. In dit gezaagden hout ontstaan gemakkelijk droogscheuren.
 • Hardheid: Douglas hout staat bekend om zijn hardheid.
 • Botanische naam: Pseudotsuga menziesii
 • Groeigebied: De Douglas spar komt voor in Nederland en België maar het betere Douglas hout komt uit de hoger gelegen gebieden van Duitsland het ‘Zwarte woud’. Hier groeien de bomen langzamer waardoor er een betere kwaliteit hout ontstaat.
 • Kwaliteitseisen: Voor douglas en Oregon pine zijn Nederlandse normen verschenen in de serie Kwaliteitseisen voor Hout (KVH 1980), in 1988 NEN 5468 Houtsoort Europees douglas en in 1989 NEN 5470 Houtsoort Oregon pine. Oregon pine en douglas zijn genoemd in de KVT\’95, Kwaliteit van houten gevelelementen. Dit betekent dat met Oregon pine en douglas kozijnen met KOMO-productcertificaat kunnen worden vervaardigd. Oregon pine en douglas worden genoemd in de beoordelingsrichtlijnen (BRL): – BRL 0601 Houtverduurzaming onder vacuüm en druk. Betreft de impregneerbaarheid van de houtsoort. – BRL 2301 Naaldhout. – BRL 2351 Mestbassins van hout. – BRL 2905 Gezaagd Europees naaldhout voor waterbouwkundige toepassingen. – BRL 9021 Houten buitenbergingen.
 • Familie: Pinaceae.